
KubeCon/CloudNativeCon 2019 Barcelona
17 September 2019
Kilian Niemegeerts

Toen ik te horen kreeg dat ik samen met twee collega’s van FlowFactor naar KubeCon mocht in Barcelona, had ik er meteen kei veel zin in! Zeg nu zelf, wie zou er niet graag een tripje maken naar Barcelona om er nieuwe, interessante technologieën te leren kennen? En dát terwijl je ook nog eens de toerist kan uithangen in het mooie Barcelona!
We kwamen zondagmiddag aan, wat ons nog een half dagje gaf om de stad al een beetje te verkennen. KubeCon ging pas dinsdag van start, al vonden er maandag al enkele specifiekere workshops plaats waarvoor je je kon inschrijven. Wij besloten ons in te schrijven voor de workshop “AWS Container Day”.
AWS CONTAINER DAY
Het ging hoofdzakelijk over EKS en waar AWS precies naartoe wou met deze service. EKS, de managed Kubernetes oplossing van AWS, is heel interessant aangezien er plannen zijn om in de toekomst een groot deel van de managed Kubernetes clusters op te zetten. Het voordeel hierbij is dat IT-afdelingen van bedrijven gebruik kunnen maken van de voordelen van Kubernetes, zonder dat ze zelf de kennis (en tijd) nodig hebben om een Kubernetes cluster op te zetten en te managen.
Bij een managed solution heb ja natuurlijk minder vrijheden dan wanneer je zelf het management doet. Als je geen hele hoop legacy dient mee te sleuren die bereikbaar moet zijn in de cloud, en je cloud native te werk kan gaan, is het vaak de juiste keuze om te kiezen voor een managed Kubernetes cluster.
Wil je meer weten over EKS en hoe het werkt? Ontdek alle info over de workshop.
Amazon AWS gaf ons daarnaast een waardebon om de workshop zonder enige kost uit te proberen en EKS verder te verkennen, een leuke verrassing en heel mooi gebaar!
PS: had ik al verteld dat ons hotel een rooftop zwembad had? De ideale spot om uit te rusten na een lange aandachtige dag! En we kunnen het niet maken om terug te keren zonder een kleurtje, toch?

DE CONFERENTIE
Dinsdag was het tijd voor de conferentie, met in de ochtend een aantal keynote sprekers. De keynotes vonden plaats in de grote zaal, samen met een groot deel van de 8000 aanwezige IT’ers. Zo veel mensen bij elkaar vormde al een spektakel op zich!

De keynotes werden ook gestreamd, wat het mogelijk maakte om deze te volgen zonder effectief aanwezig te zijn. Als je niet het geluk hebt om naar KubeCon te gaan, is het zeker een leuke optie om de talks alsnog te volgen!
Wat de rest van de talks betreft; er waren heel veel talks over networking en service meshes, wat ergens te begrijpen is door de complexiteit. En het was best mooi meegenomen, aangezien ik bij de klant een service mesh namelijk Istio leer gebruiken. Al is het nog niet voor alles toepasbaar en is dit nog niet in productie, dus extra bijleren over alternatieven zoals AppMesh of Linkerd was zeker een plus.
Ook Helm vormde een groot topic, enerzijds omdat de huidige versie van Helm security flaws bevat, en anderzijds omdat versie 3 in aantocht is, wat deze flaws zou moeten verhelpen. Hoewel ik nog altijd niet goed begrijp waarom Helm de standaard wordt op vlak van deployment naar Kubernetes, heb ik toch een aantal talks bijgewoond om er wat meer vertrouwd mee te raken. Als je zelf Helm Charts schrijft, werkt dit waarschijnlijk beter doordat alles een template bevat en je niet steeds alles opnieuw moet schrijven -veel duplicate codes-. Wanneer je Helm Charts van bepaalde projecten gebruikt daarentegen, vind ik het heel moeilijk om uit te vogelen wat je opzet en wat er moet worden aangepast om het voor je doeleinden “productieklaar” te maken. Wil je niet zomaar een blackbox deployen, dan moet je alsnog heel de Chart ontleden. Daarnaast ook het feit dat alle variabelen een template hebben, maakt het er niet makkelijker op. Een ander probleem met Helm, is dat de variabelen die je kan aanpassen niet altijd even goed gedocumenteerd zijn. Dat is mijn persoonlijke mening, maar misschien geven we Helm bij mijn klant nog wel een kans van zodra de nieuwe versie uit is!
SPONSOR BOOTHS
Tussen de talks door was er tijd voorzien om een kijkje te nemen bij de sponsor booths (lees: goodiebags verzamelen!) Als je een gloednieuwe kleerkast aan T-shirts nodig hebt, moet je zeker eens naar KubeCon gaan! Er vielen ook drones en dergelijke gadgets te winnen; zeker de moeite!
Als je vragen had over bepaalde technologieën, was het uiteraard ook mogelijk om langs te gaan bij het standje in kwestie en de technische mensen aan te spreken voor meer informatie. Zoals je hieronder kan zien, waren er zeker genoeg standjes!

5 JAAR K8S
Aan feestjes geen gebrek op KubeCon;
Kubernetes bestaat dit jaar 5 jaar en dat moest gevierd worden!
Dinsdagavond stonden er meerdere feestjes op het programma. Kiezen is verliezen, maar wij kozen voor de “K8S Or Die” party. Best wel de moeite; een hele avond gratis drank en dat op een toffe locatie!
Woensdagavond was het de “all attendees party” in Poble Espanyol, een mini dorpje vol lokale winkeltjes. In ons geval ook een overload aan eetstandjes; na het proeven van 10% van al dat lekkers, zat ik helaas al vol.
Na de conferentie op donderdag was er nog een feestje van AWS dat plaatsvond in een van de hotels, al was het best welletjes geweest en hebben we voor dit feestje gepast.

KUBECON
De leukste en meest interessante conferentie waar ik ooit naartoe ben geweest! En het staat opnieuw bovenaan mijn lijstje voor volgend jaar! Ik heb er heel wat nieuwtjes opgesnoven die ik vast en zeker ga proberen implementeren bij de klant. De week na KubeCon ben ik bijvoorbeeld al bezig geweest met Grafana Loki; één van de betere talks die ik heb bezocht. Loki maakt het mogelijk om naast de metrics van je applicaties ook de logs te zien. Het is geen tool om logs te verwerken/interpreteren zoals bij een ELK-stack, Splunk, etc. Maar het geeft developers heel eenvoudig toegang tot de logs waardoor ze sneller kunnen debuggen. Dit is een pijnpunt dat bij mijn klant voelbaar aanwezig is, dus ik hoop het met Loki te verzachten en of op te lossen van zodra dit gereleased wordt!

Ook zin gekregen in KubeCon? De Europese editie gaat volgend jaar door in maart te Amsterdam. See you there!
Sorry, the comment form is closed at this time.