
Wat een Configuration Management System kan betekenen voor jouw organisatie
Wat een Configuration Management System kan betekenen voor jouw organisatie
19 September 2019
Kilian Niemegeerts

Wanneer een omgeving moet worden beheerd volgens best practices komt een systeem ingenieur voor grote uitdagingen te staan. Zo moet hij er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle componenten op alle omgevingen identiek zijn en centraal worden gecontroleerd.
Daarnaast zijn omgevingen vandaag vaak gedistribueerd. Aanpassingen dienen dan ook vaak vanuit één centraal punt te worden uitgerold. Op een manier die zo weinig mogelijk impact heeft op de huidige infrastructuur én kan worden uitgevoerd binnen een afgesproken time slot.
Configuration management vs. DevOps
Wanneer we dit bekijken vanuit een DevOps standpunt is het van groot belang dat de verschillen tussen de verschillende development fases minimaal zijn. Bovendien dienen deze aanpassingen op een snelle en efficiënte manier de lifecycle te doorlopen.
Onze oplossing? Een Configuration Management Systeem. Configuration management is een geautomatiseerde manier om de installatie en configuratie van je serveromgeving te beheren. Door gebruik te maken van scripts en herbruikbare publieke beschikbare modules, kan je op een eenvoudige manier je serveromgeving inrichten en onderhouden.
Het grote voordeel van een Configuration Management Systeem is consistentie. Zo kan op een eenvoudige manier de lay-out van een productie omgeving worden gekopieerd naar de verschillende stages: development, integratie, acceptatie… En dit met garantie dat de omgeving identiek is.
Onze kijk bij FlowFactor op configuration management
Bij FlowFactor werken we momenteel met Ansible als gebruikte systeem. Met Ansible kan je namelijk een template van je server/services te creëren. De software laat je toe om machines en/of groepen van machines te beschrijven, en vervolgens te definiëren welke te software er dient te worden geïnstalleerd. Ansible geeft je ook inzicht in welke instellingen er vervolgens nodig zijn.
Ansible als Configuration Management System
Ansible connecteert met je servers en plaats daar kleine programma’s (genaamd modules). Deze modules worden lokaal op de machine uitgevoerd en vervolgens verwijderd. Het voordeel van Ansible is dus dat het niet nodig is om cliënt software op de machines te installeren (agentless).
Als developer hoef je je dus geen zorgen te maken over configuratiewijzigingen van de infrastructuur. Wanneer er bijvoorbeeld een aanpassing nodig is in de development omgeving (bijvoorbeeld een nieuwe versie van de web service), kan dit vanuit Ansible worden gepusht. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe wijzigingen ook direct kunnen worden doorgevoerd in productie. Dit garandeert dat de wijzigingen snel, efficiënt en kwaliteitsvol naar productieomgevingen worden gebracht.
Ook aan de slag met Ansible? Wij zetten je op weg!
Sorry, the comment form is closed at this time.